Ana Sayfa
Hizmetlerimiz

Hizmetlerimiz

Özel gereksinimli öğrencilerin tespiti: Özel gereksinimli öğrencilerimiz, öğrencilerin koordinatörlüğümüze yapmış oldukları başvurular ve diğer birimlerden alınan bilgiler doğrultusunda tespit edilmekte ve bu doğrultuda gerekli planlamalar yapılmaktadır. Öğrencilerimize ilişkin kişisel veriler, hukuki yükümlülüklere uygun şekilde gizli tutulmaktadır.

Psikososyal danışmanlık: Özel gereksinimli bireylere; üniversite yaşamına adaptasyon sorunları, başarı kaygısı, sosyal ilişkiler, bağımsızlık becerileri gibi konularda danışmanlık sağlanmaktadır.

Erişilebilirlik çalışmaları: Üniversite yerleşkesi, yerleşkede bulunan yapılar, açık alanlar, bilişim sistemleri, internet siteleri ve sosyal medya hesapları de dahil olmak üzere tüm yapı ve hizmetlerin özel gereksinimli bireyler için erişilebilir olmasına yönelik çalışmalar yürütülmekte; ders notlarının ve diğer kaynak kitapların, okumakta güçlük yaşayan öğrencilerimizin talepleri doğrultusunda Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Görme Engelli Birimi tarafından istenen formata (word, pdf, sesli dosya, kabartma vb.) dönüştürülerek erişilebilirliği sağlanmaktadır.

Burs hizmetleri ve kısmi zamanlı çalışma: Özel gereksinimli öğrencilerimiz, yemek bursu gibi üniversitemizce sağlanan burs imkanları ile diğer kuruluşların sağladığı burslar hakkında bilgilendirilmektedir. Ayrıca, öğrencilerimizin gelir elde edebilmeleri ve iş hayatına alışabilmeleri amacıyla üniversitemizde yıl içinde çalıştırılacak toplam öğrenci sayısının belirli bir kısmı, engelli öğrenciler için kullanılmaktadır.

Farkındalık çalışmaları: Özel gereksinimliliğe ilişkin bilinç düzeyini artırmak, sorunların çözümüne katkı sunmak amacıyla program ve projeler geliştirilmekte; seminer, konferans gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Projeler: Üniversitemizin topluma katkı hedefi kapsamında özel gereksinimliliğe ilişkin araştırma ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirilmektedir.

Akran desteği: Özel gereksinimi nedeniyle  derslerde not tutmakta veya ders materyallerine erişmekte güçlük çeken özel gereksinimli öğrencilere kısmi zamanlı çalışan veya gönüllü öğrenciler tarafından akran desteği sağlanmaktadır.

Akademik uyarlamalar: Özel gereksinimli öğrencilerimizin fırsat eşitliği çerçevesinde öğrenim görebilmesi ve başarılarının olumsuz etkilenmemesi için ders öncesinde, sırasında ve sonrasında, sınavlarda ve araştırma gibi faaliyetlerde kendisi ile yapılan görüşmeler doğrultusunda uyarlamalar yapılabilmektedir.

Bu kapsamda örneğin;

Ders ve sınav programlarının özel gereksinimli bireylerin durumlarına uygun şekilde hazırlanması yönünde çalışmalar yürütülür.

Ders materyallerinin erişilebilirliğinin sağlanması için koordinatörlüğümüz tarafından gerekli yönlendirme ve danışmanlık hizmetleri gerçekleştirilir.

Ders mekanları, dersin anlatılma şekli gibi konularda gerekli uyarlamaların yapılması için koordinatörlüğümüz tarafından ilgili birimlere ve öğretim elemanlarına danışmanlık verilir.

Ders esnasında ihtiyaç duyulması halinde, öğrencilerin karşılaşabilecekleri biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarından dolayı, dersten bir süreliğine çıkmasına izin verilebilir.

Ödevlerin ve sınıf içi çalışmaların içerik ve formatlarında uygun uyarlamalar yapılır.

Sınavlarda ve uzun süreli ödevlerde, öğrencinin durumunun gerektirmesi halinde özel gereksinimli öğrencilere ek süre verilir.

Öğrencilerin durumlarının gerektirmesi halinde sınavlarda soruların anlaşılırlığını arttırmak üzere metinler, görsel öğelerle desteklenir.

Özel gereksinimli öğrencilerin ihtiyaç duymaları halinde sınavlara yardımcı araç ve gereç (işitme cihazı, teleskopik gözlük, prizmatik gözlük, büyüteç vb.) ve ilaç / tıbbi malzeme ile girmelerine izin verilir.

Hiç görmeyen ya da az gören öğrenciler ile özel gereksinimleri sebebiyle okuyucu ve/veya işaretleyici desteğine ihtiyaç duyduğu tespit edilen öğrencilere, sınavlarda kendilerine refakat edecek, sınav olunan dile ve ders ile ilgili terminolojiye hâkim olan okuyucu işaretleyici gözetmen görevlendirilir.