Ana Sayfa
Duyurular
Eğitimde Eşitlik : Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü
Eğitimde eşitlik : Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü

Eğitimde eşitlik : Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü

Sakarya Üniversitesi, öğrencilere daha iyi bir yaşam ve destek hizmeti sunmak amacıyla bünyesinde yeni koordinatörlükleri hayata geçirmeye devam ediyor. Kısa süre önce faaliyete başlayan Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü, özel gereksinimli öğrenciler ile personelin üniversitede akademik, sosyal ve kültürel ortamlara eşit fırsatlarla katılımlarını sağlamak ve üniversite bünyesinde yürütülen faaliyetleri koordine etmek üzere çalışmalarına hız kazandırıyor.

Koordinatörlüğün Hedefi: Eşit Fırsatlar ve Destek

Üniversite bünyesinde kurulan Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü, kayıtlı özel gereksinimli öğrencilerin karşılaştığı dezavantajları ortadan kaldırmayı, eğitimlerini sürdürmelerine destek olmayı ve üniversite ortamında eşit fırsatlar sunmayı amaçlıyor.

 

Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörü Doç. Dr. Cihan Selek Öz, fırsat eşitliğine dikkat çekerek “Amacımız, özel gereksinimli öğrencilerimizin fırsat eşitliği temelinde eğitimlerini sürdürmelerine destek olmak, üniversitemiz bünyesindeki tüm yapı ve hizmetlerin erişilebilirliğini sağlamak ve özel gereksinimli bireylerin karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik yeni proje ve programlar geliştirmektir” ifadelerini kullandı.

“Temel Faaliyet Alanımız Erişilebilirlik”

Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörü Doç. Dr. Cihan Selek Öz, koordinatörlüğün temel faaliyet alanının erişilebilirlik olduğunu belirterek, mekânsal, eğitsel ve sosyokültürel düzeyde erişilebilirlik çalışmalarını aktardı. Öncelikli hedeflerinin özel gereksinimli öğrencilerin ve üniversite personelinin ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu vurgulayan Öz, bu ihtiyaçları öğrenci ve personelle düzenlenen buluşmalarda dinleyip, birim temsilcileriyle yapılan toplantılarda çözüm önerilerini en uygun şekilde üniversiteye kazandırmaya çalıştıklarını ifade etti. Aynı zamanda, öğrencilerin ve personelin Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğüne ulaşmalarını kolaylaştırmak adına her birimden “birim engelsiz yaşam temsilcisi” belirlemelerini istediklerini belirten Öz, hali hazırda 91 birim engelsiz yaşam temsilcisiyle birlikte temel eğitimleri tamamladıklarını söyledi ve bu temsilciler aracılığıyla öğrencilerin ve personelin uyarlama taleplerini iletebileceklerini ifade etti.

 

Gelecek Hedefler: Şehir ve Ülke Genelinde Genişleme

Doç. Dr. Cihan Selek Öz, Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü’nün faaliyet alanını üniversitemizin araştırma üniversitesi olma hedefleri doğrultusunda genişletmek istediklerini, şu anda sadece üniversite içinde faaliyet gösterdiklerini ancak ilerleyen dönemlerde bu faaliyetleri şehir ve ülke genelinde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Üniversite bünyesinde bulunan bütün özel gereksinimli öğrencilerin koordinatörlükle iletişim kurmalarının önemine dikkat çeken koordinatör Doç. Dr. Cihan Selek Öz, özel gereksinimli bireylerin kişisel verilerinin korunduğunun altını çizdi. Öz “Öğrencilerimizin ve personelimizin özel durumları hakkında bilgi sahibi olmamız, onların karşılaştıkları sorunları çok daha etkin bir şekilde çözebilmemizi sağlayacağından, bu durum bizim için büyük bir önem arz etmekte” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Gönüllü Destek: Akran Desteği ve Sosyal Bağlar

Öğrenciler, Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü çatısı altında gönüllü öğrenci ve akran desteği sağlayarak özel gereksinimli öğrencilere destek oluyor. Koordinatör Doç. Dr. Cihan Selek Öz, gönüllü öğrenciler ile özel gereksinimli öğrenciler arasında güçlü bir arkadaşlık ilişkisi kurulduğuna vurgu yaparak, “Gönüllü öğrencilerimiz ile özel gereksinimli öğrencilerimizin kurdukları arkadaşlık sadece üniversite içerisinde kalmayıp günlük yaşamlarında da devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Koordinatörlüğün Ortaya Çıkışı: Sorumluluk Bilinci

Koordinatörlüğün üniversitemizin topluma katkı sağlama hedefi doğrultusunda, özel gereksinimli bireylere yönelik faaliyetleri yürütecek bir yapılanmaya duyulan ihtiyaçtan doğduğunu belirten Koordinatör Yardımcısı Arş. Gör. Huzeyfe Aydın, “Sağlamak istediğimiz desteğin herkes tarafından ulaşılabilir olması ve disiplinli bir şekilde yürütülmesi gerekiyordu. Bizler de bu yüzden sosyal medyadaki paylaşımların özel gereksinimli bireylerin kullanımına uygun olmasından eğitim faaliyetlerine, yürütülecek sosyal sorumluluk projelerinden üretilecek araç gereçlere kadar bunları koordine edecek uzmanlar aracılığıyla bir yapılanmaya gittik”dedi.

Koordinatörlük, üniversitedeki talepleri dinleyerek tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için ilgili birimlerle organizasyonu sağlama ve süreçleri en başından sonuna takip ederek gerekli desteğin sunulduğundan emin olma misyonunu üstleniyor.

Engelsiz Üniversite Ödülleri: Sakarya Üniversitesi’nden Gurur Verici Başarı

Sakarya Üniversitesi, daha önce olduğu gibi bu yıl da YÖK’ten çok sayıda engelsiz üniversite bayrağı alarak engelli bireylerin üniversite yaşamlarını destekleyen çabalarını taçlandırdı. Koordinatör yardımcısı Arş. Gör. Huzeyfe Aydın Engelsiz Yaşam ve Destek Koordinatörlüğü’nün üniversitemizdeki erişilebilirlik faaliyetlerini arttırarak alınan ödüllerin sürekliliğinin sağlanması ve yeni ödüllerin alınması konusundaki çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Yenilikçi Adımlar: Faaliyet Alanları ve Projeler

Koordinatörlük, ders ve sınav programlarından öğrencilere destek araç ve gereçler sağlanmasına kadar geniş bir faaliyet yelpazesi sunuyor. Ders mekanlarının ve anlatım yöntemlerinin uyarlanmasından sınavlarda refakat edecek okuyucu işaretleyici gözetmen atanmasına kadar özel gereksinimli öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli önlemler alıyor. Ayrıca farkındalık oluşturmak adına çeşitli eğitimler düzenliyor.

 

Haber ve Fotoğraf : Baki Burak Atak- Deniz Ay Usta

Fotoğraflar